jei pamenate, neperseniausiai keptą šokoladinį pyragą su abrikosais, tai šis - eksperimentinis variantas ir net labai pavykęs !
Man patinka šis spalvinis pyrago kontrastas : raudona su ruda ir žalia :)
Iš karto prie recepto, kuris daug maž panašus su kai kuriais papildymais:
Reikės:
* 150 g miltų
* 120 g cukraus
* 120 g sviesto
* 2 kiaušiniai + 2 baltymai
* 100 g šviežių špinatų
* 4 valg. š. nesaldžios kakavos miltelių ( nemažiau nei 21-22% riebumo)
* 160 g natūralaus jogurto
* 50 ml grietinėlės ( 10 % riebumo, skirto kavai balinti)
* šviežių didesnių braškių
* 1 arbat. š. kepimo miltelių
* 1 arbat. š. vanilinio cukraus
* žiupsnis druskos
Karamelės sluoksneliui:
* 7 valg. š. rudojo cukraus
* šiek tiek sviesto kepimo formo patepimui
Eiga:
Orkaitę įkaitinti iki 180°C temperatūros.
Šokoladinės ir žalios (špinatų) masių ruošimas:
Giliame inde sudėti minkštą sviestą ( kambario temperatūros), cukrų ir vanilinį cukrų - išsukti iki purios viestisos masės. Sudėti trynius ir išsukti su sviesto/cukraus mase.
Suberti miltus, supilti natūralų jogurtą bei grietinėlę - viską išmaišyti iki vietisos masės.
Suberti kepimo miltelius ir gerai išmaišyti su mase. (arba galima miltus persijoti su kepimo milteliais)
Paruošti špinatų tyrę : nuplauti špinatus ir sudėti į švarią keptuvę , įpilti porą valg. š. vandens ir kaitinti iki špinatai suminkštės. Špinatus sudėti į smulkintuvą ir sumalti iki vientisos tyrės.
Gautą špinatų tyrę sukrėsti į paruoštą masę, gerai išmaišyti ir masę padalinti pusiau.
Į vieną paruoštos masės dalį įmaišyti 4 valg. š. kakavos.
Kiaušinių baltymus išplakti (įbėrus žiupsnį druskos) mikseriu iki standžių putų - padalinti į dvi lygias dalis , vieną dalį įmaišyti (keliant iš apačios į viršų.) į šokoladinę masę, o kitą - į žalią špinatų masę.
Karamelės sluoksnelio ruošimas:
Kepimo formos dugną ( ir šonus tuo pačiu ) ištepti sviestu plonai ir pabarstyti ruduoju cukrumi.
Tada paruošti braškių puseles : braškes nuplauti, perpjauti pusiau ir puselėmis sudėti ant kepimo formos dugno paliekant ~ 1 cm tarpus tarp braškių puselių.
Ant sudėliotų braškių puselių viršaus supilti paruoštą šokoladinę masę - tolygiai paskirstyti.
Ant šokoladinės masės supilti žalią špinatų masę ir tolygiai paskirstyti.
Pastatyti kepti ~ 35 min.
Ištraukus iš orkaitės , palikti atvėsti kambario temperatūroje.
Pastaba: pyrago nepalikti atvėsti orkaitėje, nes jis gali perdaug sudžiūti.
Atvėsusį pyragą apversti ant serviravimo lėkštės ar pjaustymo lentos.
Pastaba: jei bandysite apversti dar neatvėsusį pyragą, visos braškės liks kepimo formoje :))))
Pyragą labai lengva dozuoti , tiesiog supjaustyti kvadratėliais pagal braškių puselės ( puselė turi likti kvadratėlio centre)
Gaivu, puru, kremiška.
Maloni braškių rūgštelė puikiai dera su saikingu šokoladinio sluoksnio saldumu.
O purus žalias špinatinis sluoksnis papildo savo oriškumu/purumu.
Komentarai:
* tiesą pasakius, visai niekeisčiau.
* nepersaldus, puikiai dera špinatų sluoksnelis su šokoladiniu ir braškėmis.
* gardus tiek šiltas, tiek ir pilnai atšaldytas bei palaikytas šaltai ( šaldytuve).
Skanaus ;)
Geriausia mano 2011 metų fotografija
Prieš 12 metų
Idomus, išbandymo vertas, receptas.
AtsakytiPanaikintiPastabėlė. Rašote: "Ant sudėliotų abrikosų puselių viršaus supilti paruoštą šoloadinę masę - tolygiai paskirstyti.". "abrikosų puselių"? ir ko gero "šokoladinę masę"? Aciu uz idomius receptus.
DaivaW, dėkui už pastebėjimus, jau ištaisyta, kur reikia ;)
AtsakytiPanaikintiTurėtų būt puikus derinys - braškės ir špinatai jau ir taip skanu, o dar šokoladas :)
AtsakytiPanaikintiIndre, taip, šis derinys iš ties geras ;)
AtsakytiPanaikintiIrri, bandysiu ši gražuolį išsikepti, man tik skaitant receptą iškilo klausimas- o kokios konsistencijos tešla būna, ar paprastai ir užsipila ruda tešla ant žalios? nesusimaišo viena su kita? ir ar būtina į šokoladinę masę dėti špinatų tyrę, ar iš kart padalinti tešlą pusiau, ir dėti kakavą į vieną tešlos dalį, ir špinatus į kitą?
AtsakytiPanaikintizivkuli, tešla yra gan skysta, tad su kitu sluoksniu tikrai nesusimaišys ;) Taip ,reiktų maišyti špinatinę masę su kakava, tada viena dalis masės bus šokoladinė ( rudos spalvos). Gali bandyti dalinti masę pusiau prieš įmaišant špinatų tyrę. bet tada reikia žiūrėti kokia gaunasi tešlos konsistencija : kadangi špinatai yra gan sultingi, gali reikėti papildomai pridėti miltų. ;)
Panaikinti