2011 m. kovo 10 d., ketvirtadienis

Paris-Brest ...... manasis Paris-Brest'as :)

Paryžius.. nors taip jį priartinu prie savęs... nors mažą gabaliuką galiu paragauti apimta nostalgijos ir begalinio ilgesio šiai nuostabiai šaliai...
Pirmą kartą Paris-Brest ragavau pernai žiemą viešėdama pas seserį FR, ir tvirtai užsibrėžiau, kad tiesiog privalau išbandyti jį pasigaminti namie !!! Dabar galiu drąsiai teigti, kad man pavyko ! :D


taippapaptaip :) ...pagaliau.. pagaliau po tiek laiko (nepraėjus nei metams... :))) ) prisiruošiau sukrauti visą tuntą šios nerealaus skonio ir beprotiškai kaloringo Paris-Brest gamybos eigos nuotraukų, surašyti visą jo gaminimo procesą :)

Ir jei tiksliai paskaičiavus, pats pirmasis bandymas (knisantis krūvoje receptų, iš vieno vieną derinant iš kito kitą pridedant...) , kiek man tai užtrunko - būtų apie ~ 8 valandas kartu sudėjus su praline gamyba, garniravimu ir pan.
Antras gaminimas žymiai trumpiau :))) Laukia trečiasis - nuimsiu laikmatį :)))))))

Taigi, pradedame :)


Porcijų : 8-10 asmenims


Pirmas etapas
- plikytos tešlos ruošimas.

Reikės:

* 100 g pieno
* 200 g vandens
* 180 g miltų
* 150 g sviesto
* 4-5 kiaušiniai + 1 kiaušinis aptepimui
* 10 g cukraus
* druskos
* 2 pok. migdolų plokštelių

Kaitinimo inde supilti pieną, vandenį, sudėti gabaliukais supjaustytą sviestą - viską kaitinti iki sviestas pilnai išsilydys.
Pastaba: nerekomenduoju sviesto keisti margarinu, nes tai labai įtakoja kepinio skonį.


Suberti cukrų ir druską, vėliau - vienu ypu miltus

Ant silpnos ugnies kaitinti ir maišyti su mediniu šaukštu iki tešla pradės atšokinėti nuo šaukšto nugarėlės ir kaitinimo indo sienelių.

Tada tešlą perkelti į dubenį , įmušti po vieną kiaušinį ir labai gerai viską išmaišyti, išminkyti iki masė taps vienalytė.

Ant kepimo popieriaus pieštuku nubrėžti apskirtimą ( naudojau didesnę lėkštę) tai padės suformuoti taisyklingos formos Paris-Brest'o žiedą.
Žiedo formavimui naudojau konditerinį sausainiams skirtą švirkštą ( manau, puikiai tiks ir tie paprasti konditeriniai švirkštai)

Šaukšto pagalba sukrovus tešlą į konditerinį švirkštą suformuoti vieną žiedo sluoksnį..
Vėliau dar vieną ir dar vieną - kepinys turi gautis gan didelis.

Tada žiedo paviršių aptepti išplaktu trynio ir vandens mišiniu (1 trynys+1 valg. š. vandens). Paviršių apbarstyti migdolo plokštelėmis . Jų tikrai negailėjau :)

Kadangi kepinys bus tikrai didelis, reikia suformuoti ir siaurą vidinį žiedą - viduriuką. Tešlos likutį irgi sunaudojau- gavosi 1 mažas Paris-Brest'as :D

Kepti 180-160 orkaitėje 40 minučių. Iki kepimo pabaigos orkaitės durelių geriau nevarstyti.
Iškepusius žiedus perkelti ant grotelių, kad atvėstų.
Kadangi gaunasi gan trapūs, tai pagrindinio žiedo perkėlimui naudojau porą ilgų medinių mentelių.
Pastaba :

* jei norite, kad plikytos tešlos kepinys būtų trapus ir kietesnis, tada pilkite tik vandenį.
* o jei norite trapaus ir minkštesnio, tada yra pilamas ir pienas - aš būtent šį variantą pasirinkau - ir neapsirikau :)



Antras etapas - Praline - lazdynų riešutų masės gaminimas

Na, o dabar laikas pasigaminti skaniosios Praline (lazdynų riešutų masė) - ji reikalinga kremo aromatizavimui- tai kremo pagrindas, be šio ingridiento kremas bus bevertis ;)

Visą gaminimo eigą rasite čia : Praliné aux noisettes - lazdyno riešutų masė



Trečias etapas - praline kremo ruošimas.

Reikės:

* 600 g 35 % riebumo grietinėlės
* 3-4 val.g š. cukraus pudros
* 150 g naminės skystos karamelės ( arba pirktinio karamelės padažo)
* 300 g pralin ( kitaip: griliažo)
* 1 pok. grietinėlės standiklio
* ledukų kremo atšaldymui

Pastaba: visi plakami produktai ( grietinėlė, karamelė) turi būti itin šalti.


Į platų dubenį suberti ledukus (nepagailėti jų) , tada įstatyti plakimo indą su grietinėle. Taip plakant grietinėlė žymiai greičiau, standžiau ir geriau yra išplakama, nes visą plakimo laiką yra šaldoma iš apačios.

Grietinėlę išplakti iki standumo, suberti grietinėlės standiklį, vėl plakti, suberti cukraus pudrą - vėl plakti.


Tada supilti ką tik iš šaldytuvo ištrauktą karamelinio padažą - vėl plakti iki vientisos masės.
Vėliau sudėti praline ir vėl viską išplakti/išmaišyti iki vientisumo.
Kremas paruoštas.
Indą su kremu laikinai palikti šaldytuve.

Ketvirtas etapas - žiedo garniravimas


Reikės:

* paruošto praline kremo
* kelių valg. š. šaukštų pralin (griliažo)


Aštraus peilio (geriau būtų kuo ilgesnis) pagalba perpjauti didįjį žiedą.
Viršutinę dalį medinių šaukštų pagalba ( jei kelsite tik 2 rankomis, jis gali perlūžti/sutrupėti) nukelti į šoną.

Žiedo apatinę dalį gausiai pabarstyti pralin (griliažu).

Konditerinio švirkšto pagalba padengti pirmą kremo sluoksnį ( formuojant dvigubų kilpų ar aštuoniukės principu).

Tada ant viršaus užkelti viduriuką - siaurąjį žiedą, ir vėl dengti kremu kilpų ar aštuoniukės principu.


Paviršių gausiai apibarstyti pralin (griliažu) , uždėti viršutinę plataus žiedo dalį.

Paruoštą Paris-Brest'ą laikyti šaltai (šaldytuve).

Prieš patiekiant visą Paris-Brest'ą apbarstyti cukraus pudra.

Viskas. Paruošta. Kad nereiktų ištisą parą gaminti šio šedevro, galima žiedus bei praline pasiruošti iš anksto ;) - taip bus sutaupytas laikas.

Šiam Paris-Brest'ui būna ruošiami net keli kremai : konditerinis, praline, sviesto, purusis.

Pirmą kartą Paris-Brest vainiką gaminau su trimis : pagrindui užpildyti naudojau konditerinį kremą, tada ant viršaus sviesto/praline kremą ir pabaigai - grietinėlės/praline ( kurį ir aprašiau šiame recepte) ;)

Gaila, pjūvio nuotraukos nėra -atrodo pasakiškai, kvepia dieviškai, o valgosi - mmhhh labai gardžiai.

Taip, teisingai, tai vienas iš riebiųjų desertų, bet juk kartais galima pasilepinti. :)))

Skanaus ;)

18 komentarų:

  1. 8 valandas! Kantrioji tu mūsų :)
    Tikiu, kad skanu dieviškai. Klaikiai noriu paragaut, bet gal eisiu ieškot prancūziškos patisserie, nes... Gi 8 valandas! :))

    AtsakytiPanaikinti
  2. :D :D na nereikia tų valandų taip išsigąsti :) čia man taip gavosi pirmą kartą gaminant tuo pačiu metu studijuojant receptų krūvas , gaminant praline ir pan. ;)

    o jei praline yra iš anksto paruoštas, ir dar iš vakaro iškeptas tas vainikas tai nepilnai valandą užtrunka ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Oho, kiek darbo. Bet atrodo tiesiog fantastiškai skaniai. Pagarba kepėjai! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Viktorija, darbo tikrai yra, bet ne tiek daug kaip iš pirmo žvilgsnio atrodo :) o dėl jo skonio verta paplušėti.

    Įdomiausia išbandyti su keletu rūšių kremų ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Oho, labai skaniai skamba. Labai mėgstu lengvą tešlą+saldų karameliškai riešutinį kremą. Ne kasdien, aišku, bet kartais galima :)
    Išsisaugau, gal kada susiruošiu ;)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Juliana, jis toks apgaulingai lengvas :)))) ir tikrai ne kasdien. Bet kokioms šventėms tai tiesiog idealus variantas :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Oho, įspūdingas. Nors pamačius įrašą tikėjaus išvysti apie kelionę :) žinojau tokį pyragą, bet kelionė pirma mintis...
    Tikrai darbo daug įdėta - šaunuolė, gardžiai atrodo. Tikiu, kad skanus buvo :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Reikia konsultacijos :) Šis Jūsų šedevras gundo mane nuo tada kai buvote tik foto įdėjusi, bet nieko daugiau.. Sulaukiau recepto, ir nusprendžiau pasigaminti velykom :) Tad man įdomu būtų sužinoti, kaip jums skaniau buvo su keliais ksirtingais kremais ar šis tik su grietinėlės? Kiek laiko jis sotvėti gali? Reikia gaminti šiai dienai ar reiktų (ggali) pastovėti dieną kitą? Ir kitas klausimas jei skaniau su keliais kremais, kokius rekomeduotumėt dar dėt?

    AtsakytiPanaikinti
  9. Indre,- manau bus ir apie patį Paryžių koks įrašas- viskam savas laikas :)

    shrekiuke,- gerokai pavėluotai ,bet vis tiek atsakysiu : tai gan skirtingi skoniai ;) skanu tiek su vienu tiek su 3 kremais ;)

    na ilgai laikyti nereikėtų, max keletą dienų ( o be to ir teik neišsilaikys :))) - bus sudorotas ) , bet būtinai šaltai ( šaldytuve) galima daryti su konditeriniu kremu ( kuris dažniausiai naudojamas plikytų pyragėlių įdarymui) dar kokiu mousse'u ;)

    patį žiedą galima išsikepti dieną anksčiau - taip bus sutaupyta laiko ;)

    Skaniausias - šviežias , ką tik pagamintas, manau, max vieną naktį, kad pilnai prisirptų :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. kaip vidurini zieda gauti nesupratau kad lyg ir i dvi dalis pjaunat tik zieda dideli ta?

      Panaikinti
  10. prasau patarimo labai noriu pabandyti sita skanumeli bet va nesupratau kaip ta siaureni zieda suformuoti ta vidurini kad lyg tai tik i dvi da\lis ta zieda pjaunat?

    AtsakytiPanaikinti
  11. patarkit kaip ta viduriuka suformuoti kad lyg i dvi dalis pjaunat tik zieda nu nesuprantu labai noreciau pabandyti pagaminti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, perpus reikia perpjauti tik didįjį žiedą tą platų. O vidinis plonas žiedas ir papildomai su formuotas ir iškeptas. Jo pusiau pjauti nereikia. Suformuoti kaip ir platųjį žiedą: kond.švirkšto pagalba.

      Panaikinti
  12. noriu paklausti, kodėl man susmego žiedas, kai kepė iškylo labai gražiai, išjungus orkaitę jis po kelių min susmego

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. dince, matyt per anksti žiedus ištraukėte iš orkaitės ;)

      Panaikinti
    2. Išsikepiau. Viskas pavyko puikiai. Dar neprapjautas, bet geru skoniu neabejoju. Kvepia labai gardžiai.
      AČIŪ už išsamų aprašymą.

      Panaikinti
  13. Labai noris išbandyti. Pradžiai, kai nieko nėr namie ir jei pavyks, kai šeimyna parvažiuos.
    Tik va klausimuks: kokio diametro lėkštelę naudojot? Kokio dydžiu išeis tas žiedas? Ir kokio diametro reikia daryt vidurinį siaurąjį žiedą?

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails