iš ties labai įdomus receptas, suviliojęs savo išvaizda ... kaip pirmą kartą tai sakyčiau, gan pusėtinai pavykęs , uždegęs norą iškepti dar kartą (apie antrą šio kekso bandymą bus trumpas aprašymas - ką pažadu) ;)
receptas iš La fleur d'oranger kulinarinio blog'o :
Reikės :
keksui:
* 200 g šokolado ( naudojau 65 % kakavos)
* 180 g cukraus
* 125 g sviesto
* 120 g miltų
* 5 kiaušiniai
* 1 arbat. š. kepimo miltelių
įdarytiems obuoliams:
* 3-4 obuoliai (priklausomai nuo kepimo formos dydžio)
* keletas lašų citrinos sulčių
* 80 g razinų
* 120 ml apelsinų sulčių
* 1 valg. š. rudojo cukraus
* geras žiupsnis malto cinamono
Gaminimo eiga:
Įdarytų obuolių ruošimas :
Nulupti ir išskobti obuolius , pamerkti į šaltą vandenį su keliais lašais citrinų sulčių ( kad obuoliai nepajuoduotų).
Į kaitinimo indą suberti razinas, supilti apelsinų sultis , įberti rudą cukrų ir maltą cinamoną, pastatyti ant vidutinio karštumo ugnies , palikti kaisti iki razinos kiek pabrigs ir lengvai karamelizuosis.
Iš indo išgriebti pabrinkusias razinas, kiek nuvarvinti ir jomis įdaryti išskobtus obuolius. Palikti.
Kekso masės ruošimas :
Katinimo inde sudėti laužytą gabaliukais šokoladą, sviestą, palikti kaisti iki šokoladas su sviestu pilnai išsilydys. Išplakti kiaušinių trynius su cukrumi iki baltos purios masės, išplaktus trynius įmaišyti į išlydytą šokolado/sviesto masę - išmaišyti iki vientisumo. Tada suberti kepimo miltelius ir miltus - viską labai gerai permaišyti .
Kiaušinių baltymus su žiupsneliu druskos išplakti iki baltų standžių putų, ir labai delikačiai įmaišyti į šokoladinę masę.
Kepimo formą ištiesti kepimo popieriumi ( nebūtinai, jei kepimo skardos danga yra neprideganti ar pati kepimo forma yra silikoninė) .
Truputį paruoštos kekso masės paskirstyti ant kepimo skardos dugno , tada sustatyti razinomis įdarytus obuolius, tarpusavyje gerai suspaustus.
Ant obuolių ir šonuose sukrauti likusią tešlą.
Pastatyti kepti 35- 45 minutes orkaitėje, įkaitintoje iki 160° C -180° C karščio. Keksas yra iškepęs tada, kai patikrinus mediniu iešmeliu, jis yra sausas ( neaplipęs tešla) .
Palikti atvėsti, išimti iš kepimo formos, supjaustyti riekelėmis ir patiekti ragauti.
Komentarai:
* aromatingas, įdomus pyragas, lyg su staigmena viduje
* manau, kad truputį jį perkepiau (sukrito obuoliai , ko neturėjo būti... ), tad kitą kartą kepsiu kiek trumpiau.
* pačią masę labai svarbu gerai išmaišyti su išplaktais baltymais
* razinas į obuolių vidų dėti kuo sausesnes (be skysčio)
* naudoti būtent saldžius obuolius , rūgštūs, mano, manymu, čia nelabai tinka...
Skanaus ;)
Geriausia mano 2011 metų fotografija
Prieš 12 metų
O man ir su sukritusiais obuoliais labai grazu; dar idomiau su tom tusciom erdvem! ir nuotrakukos labai grazios, kaip visada!
AtsakytiPanaikintiAušra, dėkui, nors pati gan kritiškai žiūriu į šio kekso foto ;)
AtsakytiPanaikinti