
receptas iš La fleur d'oranger kulinarinio blog'o :

keksui:
* 200 g šokolado ( naudojau 65 % kakavos)
* 180 g cukraus
* 125 g sviesto
* 120 g miltų
* 5 kiaušiniai
* 1 arbat. š. kepimo miltelių
įdarytiems obuoliams:
* 3-4 obuoliai (priklausomai nuo kepimo formos dydžio)
* keletas lašų citrinos sulčių
* 80 g razinų
* 120 ml apelsinų sulčių
* 1 valg. š. rudojo cukraus
* geras žiupsnis malto cinamono

Įdarytų obuolių ruošimas :
Nulupti ir išskobti obuolius , pamerkti į šaltą vandenį su keliais lašais citrinų sulčių ( kad obuoliai nepajuoduotų).
Į kaitinimo indą suberti razinas, supilti apelsinų sultis , įberti rudą cukrų ir maltą cinamoną, pastatyti ant vidutinio karštumo ugnies , palikti kaisti iki razinos kiek pabrigs ir lengvai karamelizuosis.
Iš indo išgriebti pabrinkusias razinas, kiek nuvarvinti ir jomis įdaryti išskobtus obuolius. Palikti.

Katinimo inde sudėti laužytą gabaliukais šokoladą, sviestą, palikti kaisti iki šokoladas su sviestu pilnai išsilydys. Išplakti kiaušinių trynius su cukrumi iki baltos purios masės, išplaktus trynius įmaišyti į išlydytą šokolado/sviesto masę - išmaišyti iki vientisumo. Tada suberti kepimo miltelius ir miltus - viską labai gerai permaišyti .
Kiaušinių baltymus su žiupsneliu druskos išplakti iki baltų standžių putų, ir labai delikačiai įmaišyti į šokoladinę masę.
Kepimo formą ištiesti kepimo popieriumi ( nebūtinai, jei kepimo skardos danga yra neprideganti ar pati kepimo forma yra silikoninė) .
Truputį paruoštos kekso masės paskirstyti ant kepimo skardos dugno , tada sustatyti razinomis įdarytus obuolius, tarpusavyje gerai suspaustus.
Ant obuolių ir šonuose sukrauti likusią tešlą.
Pastatyti kepti 35- 45 minutes orkaitėje, įkaitintoje iki 160° C -180° C karščio. Keksas yra iškepęs tada, kai patikrinus mediniu iešmeliu, jis yra sausas ( neaplipęs tešla) .
Palikti atvėsti, išimti iš kepimo formos, supjaustyti riekelėmis ir patiekti ragauti.


* aromatingas, įdomus pyragas, lyg su staigmena viduje
* manau, kad truputį jį perkepiau (sukrito obuoliai , ko neturėjo būti... ), tad kitą kartą kepsiu kiek trumpiau.
* pačią masę labai svarbu gerai išmaišyti su išplaktais baltymais
* razinas į obuolių vidų dėti kuo sausesnes (be skysčio)
* naudoti būtent saldžius obuolius , rūgštūs, mano, manymu, čia nelabai tinka...
Skanaus ;)
O man ir su sukritusiais obuoliais labai grazu; dar idomiau su tom tusciom erdvem! ir nuotrakukos labai grazios, kaip visada!
AtsakytiPanaikintiAušra, dėkui, nors pati gan kritiškai žiūriu į šio kekso foto ;)
AtsakytiPanaikinti