2011 m. lapkričio 19 d., šeštadienis

Šokoladinis obuolių pyragas su karamelizuotais pekanų riešutais

tai jungtinis receptas iš dviejų, norėjau išbandyti kas gaunasi du viename - taigi, gautu rezultatu apsidžiaugiau ;)

Šį pyragą gaminau pagal La petite pâtisserie d'iza ir La Tartine Gourmande

Reikės :


Pyrago masei:
* 125 g juodo šokolado ( ne mažiau nei 65 % kakavos)
* 50 g sviesto
* 3 kiaušiniai
* 25 g kukurūzų krakmolo
* 50 g cukraus
* 1 žiupsnis druskos
* 1 valg. š. vanilės ekstrakto


Karamelizuotiems riešutams:
* 70-100 g pekano riešutų
* 70 g cukraus


Karamelizuotiems obuoliams:
* 25 g sviesto
* 2 valg. š. rudojo cukraus
* 1 nedidelis obuolys

Puošimui:
* cukraus pudros
Karamelizuoti pekano riešutai :

Pekano riešutus sukapoti stambesniais gabaliukais, kaitinimo inde išlydyti rudą cukrų, suberti riešutus ir medinio šaukšto pagalba juos apvolioti susidariusia cukraus karamele.
Paruoštus karamelizuotus pekano riešutus perdėti ant kepimo popieriaus, kad atvėstų.

Pyrago masė:

Į kaitinimo indą sudėti šokoladą, sulaužytą gabaliukais, sviestą ir pastatyti į vandens vonelę ( arba ant labai silpnos ugnies) , vis pamaišyti iki šokoladas ir sviestas pilnai išsilydys.
Palikti šiek tiek atvėsti.
Tuo metu kiaušinio trynius atskirti nuo baltymų.
Trynius išsukti su cukrumi iki purios baltos masės, įpilti 1 valg. š. vanilės ekstrakto, viską gerai permaišyti.
Suberti išsijotą kukurūzų krakmolą - gerai išmaišyti.
Supilti pravėsusią šokolado/sviesto masę, viską gerai permaišyti.
Suberti dalį susmulkintų karamelizuotų pekanų riešutų - viską gerai permaišyti.
Kiaušinių baltymus su žiupsneliu druskos išplakti iki standžių baltų putų.
Išplaktus baltymus labai atsargiai mentelės pagalba (nuo indo kraštų masę vis pakeliant į viršų) įmaišyti į paruoštą šokoladinę masę. Palikti.

Karamelizuoti obuoliai :

Obuolį nuplauti ir supjaustyti skersai 3-5 mm storio griežinėliais.
Keptuvėje išlydyti sviestą, sudėti obuolio griežinėlius, pabarstyti ruduoju cukrumi ir palikti ant silpnos ugnies, iki obuoliai tamps dailiai skaidrūs.

Įkaitinti orkaitę iki 160-180 laipsnių karščio.

Ant kepimo formos (18 cm skersmens) dugno ratu sudėlioti karamelizuotų obuolių griežinėlius ir užpilti nuo jų likusia karamele.
Ant viršaus atsargiai sukrėsti paruoštą šokoladinę pyrago masę. Pastatyti kepti 25 minutes.
Iškepusį pyragą išimti iš orkaitės, kelioms minutėms pyragą palikti kepimo formoje, po to, apvertus (obuoliai turi būti viršuje) , perkelti ant grotelių, kad atvėstų.
Puošti likusiais karamelizuotais pekano riešutais, prieš patiekiant ragavimui, paviršių pabarstyti cukraus pudra.

Komentarai:

* gardus , šokoladinis ir minkštutėlis
* naudojau dalį 65 % kakavos ir dalį 90 % kakavos šokolado - ir tokiu pasirinkimu neapsirikau ;)
* obuolius vis tik reiktų supjaustyti storesniais , pvz. kokių 0,5 cm storio griežinėliais - taip labiau jausis obuolių ir šokolado derinys ;)
* pekano riešutus prieš karamelizavimą, galima kiek apskrudinti orkaitėje - bus dar aromatingesni.

Skanaus ;)



Šiuo obuolių pyragu pridedu prie akcijos "„Jaukiuose namuose moterys kepa pyragus. Smurtui čia vietos nėra“.
Prisidėk ir Tu ! ( visą info rasi paspaudus ant šio akcijos logotipo ;) )

Nuoroda

2 komentarai:

  1. fantastika! taip norisi nurinkti tuos riesutus nuo virsaus!

    AtsakytiPanaikinti
  2. :) iš toks noras? beje, karamelizuoti pekano riešutai- mirtinas gardumėlis :)

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails