2012 m. birželio 11 d., pirmadienis

"TRIO" - dvisluoksnis šokolado ir špinatų pyragas su braškėmis

Nuorodajei pamenate, neperseniausiai keptą šokoladinį pyragą su abrikosais, tai šis - eksperimentinis variantas ir net labai pavykęs !
Man patinka šis spalvinis pyrago kontrastas : raudona su ruda ir žalia :)

Iš karto prie recepto, kuris daug maž panašus su kai kuriais papildymais:

Reikės:

* 150 g miltų

* 120 g cukraus

* 120 g sviesto

* 2 kiaušiniai + 2 baltymai

* 100 g šviežių špinatų

* 4 valg. š. nesaldžios kakavos miltelių ( nemažiau nei 21-22% riebumo)

* 160 g natūralaus jogurto

* 50 ml grietinėlės ( 10 % riebumo, skirto kavai balinti)

* šviežių didesnių braškių

* 1 arbat. š. kepimo miltelių

* 1 arbat. š. vanilinio cukraus

* žiupsnis druskos


Karamelės sluoksneliui:

* 7 valg. š. rudojo cukraus
* šiek tiek sviesto kepimo formo patepimui

Eiga:

Orkaitę įkaitinti iki 180°C temperatūros.


Šokoladinės ir žalios (špinatų) masių ruošimas:

Giliame inde sudėti minkštą sviestą ( kambario temperatūros), cukrų ir vanilinį cukrų - išsukti iki purios viestisos masės. Sudėti trynius ir išsukti su sviesto/cukraus mase.
Suberti miltus, supilti natūralų jogurtą bei grietinėlę - viską išmaišyti iki vietisos masės.
Suberti kepimo miltelius ir gerai išmaišyti su mase. (arba galima miltus persijoti su kepimo milteliais)

Paruošti špinatų tyrę : nuplauti špinatus ir sudėti į švarią keptuvę , įpilti porą valg. š. vandens ir kaitinti iki špinatai suminkštės. Špinatus sudėti į smulkintuvą ir sumalti iki vientisos tyrės.

Gautą špinatų tyrę sukrėsti į paruoštą masę, gerai išmaišyti ir masę padalinti pusiau.
Į vieną paruoštos masės dalį įmaišyti 4 valg. š. kakavos.

Kiaušinių baltymus išplakti (įbėrus žiupsnį druskos) mikseriu iki standžių putų - padalinti į dvi lygias dalis , vieną dalį įmaišyti (keliant iš apačios į viršų.) į šokoladinę masę, o kitą - į žalią špinatų masę.


Karamelės sluoksnelio ruošimas:

Kepimo formos dugną ( ir šonus tuo pačiu ) ištepti sviestu plonai ir pabarstyti ruduoju cukrumi.



Tada paruošti braškių puseles : braškes nuplauti, perpjauti pusiau ir puselėmis sudėti ant kepimo formos dugno paliekant ~ 1 cm tarpus tarp braškių puselių.

Ant sudėliotų braškių puselių viršaus supilti paruoštą šokoladinę masę - tolygiai paskirstyti.

Ant šokoladinės masės supilti žalią špinatų masę ir tolygiai paskirstyti.

Pastatyti kepti ~ 35 min.

Ištraukus iš orkaitės , palikti atvėsti kambario temperatūroje.
Pastaba: pyrago nepalikti atvėsti orkaitėje, nes jis gali perdaug sudžiūti.

Atvėsusį pyragą apversti ant serviravimo lėkštės ar pjaustymo lentos.


Pastaba: jei bandysite apversti dar neatvėsusį pyragą, visos braškės liks kepimo formoje :))))


Pyragą labai lengva dozuoti , tiesiog supjaustyti kvadratėliais pagal braškių puselės ( puselė turi likti kvadratėlio centre)

Gaivu, puru, kremiška.

Maloni braškių rūgštelė puikiai dera su saikingu šokoladinio sluoksnio saldumu.

O purus žalias špinatinis sluoksnis papildo savo oriškumu/purumu.

Komentarai:

* tiesą pasakius, visai niekeisčiau.
* nepersaldus, puikiai dera špinatų sluoksnelis su šokoladiniu ir braškėmis.
* gardus tiek šiltas, tiek ir pilnai atšaldytas bei palaikytas šaltai ( šaldytuve).

Skanaus ;)

6 komentarai:

  1. Idomus, išbandymo vertas, receptas.
    Pastabėlė. Rašote: "Ant sudėliotų abrikosų puselių viršaus supilti paruoštą šoloadinę masę - tolygiai paskirstyti.". "abrikosų puselių"? ir ko gero "šokoladinę masę"? Aciu uz idomius receptus.

    AtsakytiPanaikinti
  2. DaivaW, dėkui už pastebėjimus, jau ištaisyta, kur reikia ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Turėtų būt puikus derinys - braškės ir špinatai jau ir taip skanu, o dar šokoladas :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Indre, taip, šis derinys iš ties geras ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Irri, bandysiu ši gražuolį išsikepti, man tik skaitant receptą iškilo klausimas- o kokios konsistencijos tešla būna, ar paprastai ir užsipila ruda tešla ant žalios? nesusimaišo viena su kita? ir ar būtina į šokoladinę masę dėti špinatų tyrę, ar iš kart padalinti tešlą pusiau, ir dėti kakavą į vieną tešlos dalį, ir špinatus į kitą?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. zivkuli, tešla yra gan skysta, tad su kitu sluoksniu tikrai nesusimaišys ;) Taip ,reiktų maišyti špinatinę masę su kakava, tada viena dalis masės bus šokoladinė ( rudos spalvos). Gali bandyti dalinti masę pusiau prieš įmaišant špinatų tyrę. bet tada reikia žiūrėti kokia gaunasi tešlos konsistencija : kadangi špinatai yra gan sultingi, gali reikėti papildomai pridėti miltų. ;)

      Panaikinti

Related Posts with Thumbnails